Halloo.. Jom kenali Bunga Kantan. Korang tau tak bunga kantan? Ala yang warna pink tu. Kalau korang nak tahu pasal bunga kantan jom baca kat bawah nie..
Haa.. yang ni dah berkembang. |
Nama Saintifik: Phaeomoria speciosa
Nama Inggeris: Ginger bud
Bunga kantan adalah dari keluarga halia, dan mengeluarkan pucuk hijau dari rizom besar seperti halia. Di pangkal tumbuhan ini, pucuk-pucuk kecil dihasilkan yang pada mulanya kelihatan seperti daun biasa tetapi lama-kelamaan berubah bewarna merah jambu di bahagian hujungnya. Pucuk-pucuk ini yang hanya tumbuh sepanjang satu kaki, perlahan-lahan mendedahkan kelopak berwarna merah jambu yang berisi dan tebal yang seakan-akan sekuntum bunga.
Tunas Bunga Kantan yang tengah2 nak berkembang. |
Tunas bunga kantan. Sesuai utk dijadikan bahan dalam masakan. |
Bunga kantan mempunyai rasa segar dan pedas. Ia mempunyai rupa yang menarik hingga menimbulkan rasa sayang untuk dimakan, tetapi rasanya yang unik menjadikan ia bahan perasa yang penting dalam sesetengah masakan. Warna merah jambunya kekal walaupun dimasak. Ia menambahkan warna yang menarik ke dalam masakan.
Sesetengah laksa menggunakan bunga kantan ini yang dicincang halus dalam resipinya manakala ada yang menggunakan daun laksa. Walau bagaimanapun, ia merupakan bahan penting di dalam masakan Laksa Penang yang mempunyai ikan dan rasa masam.
Ini la dia pokok bunga kantan. Pokok ni ditanam kat belakang rumah saya. |
Sumber gambar: Sendiri punya (amnil dari belakang rumah)
7 comments:
... dan juga untuk nasi kerabu...hehe
salam singgah dari Jahn...
mummy suka wat ulam bunga kantan nie..sedap sgt tmbh2 kalau wat nasi kerabu.11
memang bunga kantan sesuai makan dengan nasi kereabu.. mm.. bestnyer kalau dapat makan nasi kerabu.. yumm yumm...
cantik la pulak yg dah kembang tu ;)
memang cantik.. kalau tengok depan2 memang cantik sangat. itu yang saya snap gambar tu..
tuk buat nasi kerabu yek..
bunga - macam2 boleh buat dik, bukan setakat nasi kerabu aje.. dalam masakan tertentu memang ada pakai bunga kantan nie..
Post a Comment