LeaVe yOuR LiNk... I wiLL fOllOw yOu... I wiLL reVieW yOuR bLOg...

Percutian ke Perth, Australia (Part 1)

Monday, April 1, 2013

Assalammualaikum dan Selamat Petang Semua..

Fuh!! Lama giler tak mengupdate blog ni.. Tak tahu apa nak cerita.. Mmm.. untuk permulaan nak citer pasal percutian Mummy Fara ngan kawan satu kerja ke Perth, Australia July tahun lepas. Kita orang pergi berdua aje, itu pun main redah aje pergi. Sib baik mmg senang kalau nak jalan2 sendiri.. Memang senang la kalau nak jalan2 kat Bandar Perth tu.. Mummy Fara ni plak jenis independant mmg kalau campak mana2 memang bole survive.. hehehe..

Sampai2 je kat Perth International Airport, pkl 4.30am. Suhu masa tu plak 3 darjah celcius.. Sejuk jugak la.. Ye la dah la pagi2 buta sampai.. Sib baik dah standby baju sejuk.. Hehehe.. Strict betul kalau nak masukPerth ni, nak bawa makanan dari Malaysia kene declare. Kalau tak declare kene saman n makanan tu kene rampas. Siap ada anjing menunggu lagi kat tempat check baggage tu.. Sib baik sebelum terbang kesana dah siap2 survey kat internet pasal rules & regulations untuk enter perth. Ingatkan nak la bawa serunding ke, apa2 yang bole makan la tapi disebabkan terlalu strict and leceh malas plak nak bawa. Mmg bole bawa, tapi kene declare n dia nak tgk apa ingredient dalam makanan yg kita bawa tu.. Isk.. leceh baik tak payah bawa langsung.. So memandangkan kita tak bawa apa2 makanan we all just terus je kuar, tak de check beg pun..

Bila kuar dari arrival hall tu, blur2 jap.. Mana tak nak, tak sangka dah dapat jejakkan kaki ke bumi Perth. Memang dari zaman sekolah dulu nak g Australia tapi actually nak g Gold Coast, tapi sebab musim sejuk so g Perth pun okay janji Australia.. hehehe.. Insya'allah mungkin one day akan g Gold Coast plak.. Ngeeee...


Perth International Terminal

Suasana di Perth International Airport pkl 6am 

Muka kepenatan
Sementara nak tunggu shuttle bas kita orang lepak2 dulu kat kawasan airport tu.. Sib baik la orang2 sini mmg cakap english, kalau tak sure macam ayam n itik bercakap.. Kita org naik shuttle bus ke Holiday Day Inn City Centre. Ni kene bagi tau betul2 sebab Holiday Inn ada dua, satu Holiday Inn Cinty Centre and another one Holiday Inn Express. Kalau salah cakap mau satu hal kene bayar double.. Kita org trus beli pergi n balik, senang nnt masa nak balik tak cukup duit or terlupa nak beli ticket shuttle bus ke airport.. Yang bestnya kita bole trus bagi tau mereka pkl brp kita nak dia org pick up.. Senang kan..

Dalam perjalanan ke Hotel, best jugak tgk permandangan dikiri n kanan. Best and tak sangka bleh sampai situ.. Hehehe.. Yang seronoknya tgk, kereta2 dia org mesti ada bawa satu box kat belakang.. Biasa kita kat sini kalau nak bawa barang akan bawa kereta pickup mcm Hilux kan tapi dia orang ni lain..

Haa.. Ni la yang saya maksudkan
Sampai hotel dalam pkl 8 lebih. Masa ni orang tengah sibuk nak g kerja. Mummy Fara tgk orang2 kat sini banyak jalan kaki gi kerja.. laju2 plak tu dia org jalan, almaklum la kaki panjang.. hehehe.. Kita org nak check in hotel masih terlalu awal, kita orang minum pagi dulu depan cafe depan hotel.. kita org makan muffin n hot chocolate je.. kawan plak makan roti n hot chocolate.. nak makan yang lain2 tak berani.. Lepas makan g hotel lepak kat lobby.. Check in pkl 2.00pm.. So masih lambat lagi bole check in, so kita org decide g round2 bandar perth je.. We all tanya front office macam mana nak g ke Barrack Square.. Sebab kat situ de jeti nak g ke Perth Zoo, nak gi naik ferry pusing2 perth, ada perhentian untuk naik Bas Hop On Hop Off City Sighseeing Tour dan lain2. Kita org jalan kaki je ke sana, tak la jauh sangat pun.. Ala, mcm dari KLCC nak g Times Square.. Hehehe.. tapi sini sejuk best la jalan kaki kan.. Hehehe..


The Bell Tower dekat Barrack Square


Jetty @ Barrack Square
 
Ni tempat orang2 kaya yang ada kapal2 sendiri
 Okay la.. Setakat ini dulu yang dapat saya tulis.. Nak sambung wat keje jap.. Tunggu Part 2 punya cerita pasal percutian ni okay.. Bye..



3 comments:

||Sis aLeaSaRa|| on April 1, 2013 at 8:59 PM said...

wah welcome back my bff!rs mcm tak percaya je tgk blog kau kuar kt dashboard td....puas tenyeh mata yup betullah!

wah ni ms kau cuti hr tu,kan.nnt update part 2 lak tau ^^

#nice new hair cut comelll ;)

❦ Fara Farina ❦ on April 1, 2013 at 9:24 PM said...

Hehe.. lama dah tk update.. tetiba2 je hr tu boring trus tringat nk buka blog.. lama jgk tk update dh lbh setahun.. hehe.. tu yg tetiba tangan gatal nk update.. ingat nk cuba tkr blogskin tp msh tk de ms.. laptop plak rosak msk hospital.. hehe.. ni pakai tab je.. leceh..

Aah.. ni ms aku cuti last year.. sib baik de bhn nk tulis dlm blog..

Aku br potong rmbt 2 bln lps..

Nnt apa2 aku update part 2 ye.. tunggu...

traveller on December 30, 2013 at 10:14 PM said...

Hi guys,though to share my wonderful experience in perth. I stayed and rent a car from a malaysian holiday home. Mahira holiday homes and car rental pty ltd.Owner originally from kl.very good service and well equipped holiday bungalow with affordable rates. U can call 0123360098 .owner daughter is here in kl.she arranged everything so well for us.thumbs up!!!they even hav tour packages.i hari tu lg 4 hari nak ke perth.contact diaorg,diaorg terus buat arrangement utk tour.bagus dan puas hati!!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada